Implantaatbehandeling bij een ontbrekende tand

Hieronder in stappen een praktijkvoorbeeld

Implantaatbehandeling bij meerdere ontbrekende tanden

Vaste gebitsprothese op zes implantaten

Uitneembare gebitsprothese met drukknoppen

Nazorg

Tandartsenpraktijk E.A. Goudswaard B.V.
Informatie na implanteren

Als u een kaakchirurgische ingreep heeft ondergaan, is het belangrijk dat u zich aan de adviezen houdt. Dit bevordert een spoedig herstel. Uiteraard hoeven de beschreven problemen niet altijd voor te komen.

• Er kan zwelling optreden
• De eerste 24 uur na een ingreep, moet u geen hete, zeer koude of alcoholhoudende dranken gebruiken. Om de wond te ontzien, kunt u de eerste dagen na de ingreep beter geen hard of kruimelig voedsel eten.
• De eerste twee weken niet roken. Dit is slecht voor de wondgenezing (desnoods nicotine pleisters gebruiken).
• De wond geneest het beste als het bloed goed kan stollen. Daarom mag u de eerste 24 uur de mond niet spoelen.
• Blijf van de hechtingen af met tong of vingers. U mag niet de lip optillen om de wond te inspecteren, u trekt dan aan de wondranden. Elke tensie op de wond kan immers een complicatie veroorzaken.
• Meestal heeft de behandelaar u een mondspoelmiddel voorgeschreven (Chloorhexidine). 1 dag na de behandeling beginnen met 3 maal daags spoelen gedurende twee weken.
• Een schone mond geneest beter dan een vieze. De dag na de behandeling kunt u uw tanden en kiezen weer normaal poetsen. Het wondgebied niet poetsen.
• Het is normaal dat u pijn heeft na de behandeling. U kunt de pijn bestrijden met Paracetamol. Zo nodig schrijft de behandelaar u andere pijnstillers voor. De plaatselijke verdoving is na ongeveer twee tot vier uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving volledig is uitgewerkt.• Houdt u goed aan de voorschriften van antibioticagebruik.
• Een beperkte mondopening komt na een operatieve ingreep vaak voor. Na enige dagen is de mondopening weer normaal. U kunt door oefening proberen de mond steeds verder te openen.
• Indien u een ijszak heeft gekregen, kunt u deze tegen de wang aanhouden tot het moment dat hij niet meer koelt. Desgewenst kunt u doorgaan met koelen door iets uit de vriezer te gebruiken. Let hierbij wel op dat u het product in een doek wikkelt en niet langer dan 10 min. aaneengesloten koelt. Dus 10 min. koelen, 5 min. rust afwisselen.
• Indien u een uitneembare prothese (kunstgebit of frameprothese) heeft, mag u deze pas dragen nadat hij is aangepast door de behandelaar.
• Prothese alleen gebruiken voor cosmetische doeleinden (max. 2 uur per dag) en er vooral niet mee te kauwen/bijten gedurende twee weken na de ingreep.
• De prothese zeker ’s-nachts niet dragen en de eerste week zonder prothese eten.

Zwelling
Een dikke wang en een blauwgele verkleuring zijn normaal. Dit begint meestal 1 á 2 dagen na de ingreep. De zwelling is na twee dagen op zijn hoogtepunt en neemt daarna geleidelijk weer af. Als dit niet het geval is, moet u contact opnemen. Indien er een extra botopbouw gedaan is, kunt u ergere zwellingsklachten verwachten.

Koorts
Koorts, zelfs tot 39⁰C, is gedurende de eerste dag normaal. Krijgt u plotseling hoge koorts boven de 39⁰C of blijft de koorts boven 38,5⁰C langer dan 2 dagen bestaan, neem dan contact op.

Nabloeding
Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren. Hierdoor kan de indruk ontstaan dat er sprake is van een nabloeding. Dit is echter zelden het geval. Probeer een eventuele bloeding te stoppen door een opgevouwen gaasje (géén watten) op de wond te leggen en hier 60 minuten op te bijten; zo nodig herhalen. Bij een nabloeding is er meer bloed dan speeksel in de mond. In dat geval neemt u contact op.

Hechtingen
U krijgt een afspraak om de hechtingen te laten verwijderen. Dit is meestal twee weken na de behandeling.

sbb-beeldmerk